Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Διαδρομή μνήμης από την ΔΡΩ και τον σύλλογο μικρασιατών Αιτωλοακαρνανίας


Την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018 , με αφορμή την 96η επέτειο από την Μικρασιατική καταστροφή, η Γιτσα Πανταζή-Ναστούλη, μέλος της ΔΡΩ και του Συλλόγου Μικρασιατών Αιτ/νιας, «σχεδίασε» μια διαδρομή μνήμης, προβάλλοντας την ιστορία των μικρασιατών προσφύγων στον τόπο μας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε από την πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου, απ όπου η Γίτσα οδήγησε τους συμμετέχοντες στο «Κιούγκι», την πηγή που διατηρείται μέχρι και σήμερα, απ’ όπου οι πρόσφυγες,  τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασής τους στον συνοικισμό, με ποτίστρες και κουβάδες μετέφεραν το νερό μέχρι τα σπίτια τους. Στη συνέχεια περνώντας από διάφορα σημεία όπου υπάρχουν ακόμη στέρνες και απομεινάρια προσφυγικών κατοικιών η διαδρομή κατέληξε στο Παλιό Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Κωνσταντίνου.

Εκεί μετά τους χαιρετισμούς η Γίτσα,  πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία, η οποία ήταν ένα ταξίδι μέσα από ιστορικά στοιχεία και μαρτυρίες, από το 1914 με τον ερχομό των πρώτων προσφύγων στην περιοχή μας, έως σήμερα.

Ακολούθησε προβολή φωτογραφικών ντοκουμέντων της  εποχής, με σχετικό σχολιασμό, προβολή η οποία συγκίνησε τους απογόνους των προσφύγων και προκάλεσε έντονη συζήτηση.

Η συλλογική μνήμη αποτελεί απαραίτητο και τροφοδοτικό στοιχείο για τη συγκρότηση κοινωνικής ταυτότητας και η ενίσχυσή της καθήκον και προϋπόθεση προόδου για τις κοινωνίες μας.

Οι φωτογραφίες είναι του Γιώργου Πανταζόπουλου.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.