Κέντρο χαρακτικών τεχνών ‘Βάσω Κατράκη’ στο Αιτωλικό


Η Βάσω Κατράκη (1914-1988) υπήρξε κορυφαία δημιουργός στην Ελλάδα με το χαρακτικό της έργο να έχει αναγνωριστεί διεθνώς για την τεχνική και την συνέπειά του στα «μεγάλα, τα θεμελιώδη θέματα της ζωής».

Το Μουσείο φιλοξενεί το σύνολο του έργου της Βάσως Κατράκη και αποτελείται από περίπου τετρακόσια έργα, πολλά χαρακτικά ανάτυπα και ένα μεγάλο μέρος από τις μήτρες (ξύλα και πέτρες) πάνω στα οποία χάραξε τα έργα της.

Εκτίθενται επίσης  μεγάλα και μικρά σε μέγεθος μαυρόασπρα και χρωματιστά σχέδια  και σχέδια  προετοιμασίας  για την παραγωγή του χαρακτικού ανάτυπου.

Τη συλλογή ενισχύουν τα αντικείμενα τέχνης, καλλιτεχνικές αφίσες και ζωγραφικά έργα.

Ξεκινώντας από την ξυλογραφία, θα περάσει το 1955 στη χάραξη πάνω σε λίθο, μια τεχνική πρωτότυπη, στην οποία αναγνωρίζεται η «απόλυτη καλλιτεχνική δεξιοτεχνία» συνδυασμένη με «οξυδερκή ελευθερία».

Φιλοξενούνται επίσης το σύνολο του εργαστηρίου της, η βιβλιοθήκη της τα αρχεία της, και μεγάλο μέρος  φωτογραφικού υλικού.

Το κτίσμα είναι διώροφο με τέτοια διαμόρφωση, ώστε να φαίνεται ότι το μουσείο είναι κτισμένο σε λόφο. Στο άνω μέρος είναι κατασκευασμένο το μουσείο το οποίο καταλαμβάνει έκταση περίπου χιλίων τετραγωνικών μέτρων και περιλαμβάνει την αίθουσα υποδοχής (200 τμ) και εκατέρωθεν αυτής δύο αίθουσες (400 τμ η κάθε μια), στις οποίες εκτίθενται τα έργα.

Στο ισόγειο του κτίσματος υπάρχουν οι αποθήκες και οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις και σε ξεχωριστό χώρο είναι εργαστήρια χαρακτικής στα οποία νέοι καλλιτέχνες μπορούν να μελετούν και να δημιουργούν χαρακτικά έργα.

Video Γιάννης Γιαννακόπουλος:

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.