Εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής για την 96η επέτειο από την Μικρασιατική καταστροφή


Το πρόγραμμα του Σαββάτου

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την 96η επέτειο από τη Μικρασιατική καταστροφή, η ομάδα «ΔΡΩ-Κίνηση Πολιτών για την Αιτωλοακαρνανία», σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Προσφύγων  νομού Αιτωλοακαρνανίας, θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018 εκδήλωση που θα περιλαμβάνει ομιλία από το μέλος της Γίτσα Πανταζή- Ναστούλη με τίτλο: «Η  Ιστορία των δικών μας προσφύγων», στις 19:00, στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου. Η ομιλία θα είναι ένα ταξίδι μέσα από ιστορικά στοιχεία και μαρτυρίες, από το 1914 με τον ερχομό των πρώτων προσφύγων στην περιοχή μας, έως σήμερα.

Μετά την ομιλία, η Γίτσα θα οδηγήσει τους συμμετέχοντες στο «Κιούγκι», την πηγή που διατηρείται μέχρι και σήμερα, απ’ όπου οι πρόσφυγες,  τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασής τους στον συνοικισμό, με ποτίστρες και κουβάδες μετέφεραν το νερό μέχρι τα σπίτια τους. Στη συνέχεια θα επισκεφθούν ένα παραδοσιακό μικρασιατικό σπίτι και  η διαδρομή θα καταλήξει στο Παλιό Δημοτικό Σχολείο, όπου θα γίνει προβολή φωτογραφικών ντοκουμέντων της  εποχής, με σχετικό σχολιασμό.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να αποδώσουμε τιμή στους Μικρασιάτες που έφτασαν στην περιοχή και την πλούτισαν με τον πολιτισμό και την αξιοσύνη τους, και να ενισχύσουμε την τοπική ιστορική μνήμη.

Σας περιμένουμε να «ταξιδέψουμε» όλοι μαζί πίσω στον χρόνο…

Φωτογραφίες από το αρχείο της Γίτσας Πανταζή Ναστούλη.

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.