Κάλεσμα για το μουσείο καπνού 2


Η κίνησή μας, θεωρώντας ότι η συγκέντρωση, τεκμηρίωση και προβολή υλικού για τον καπνό στο Αγρίνιο, το οποίο βρίσκεται διασπαρμένο στο διαδίκτυο και σε προσωπικά αρχεία, είναι μια πρωτοβουλία που θα διευκολύνει τον σχεδιασμό του Μουσείου Καπνού Αγρινίου, προχωρά στο πληθοποριστικό έργο (crowd-sourcing project) «Για το Μουσείο Καπνού Αγρινίου», με στόχο τη συλλογή σχετικών τεκμηρίων σε ψηφιακή μορφή, αξιοποιώντας μια από τις πιο πρωτοπόρες τάσεις στις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες.

Ο πληθοπορισμός είναι μία μορφή συλλογικής διαδικτυακής δραστηριότητας η οποία γνωστοποιείται μέσω μίας ανοιχτής πρόσκλησης και συνίσταται στο να αναλάβουν εθελοντικά μια εργασία όλοι οι ενδιαφερόμενοι για την επίτευξη ενός κοινού στόχου.

Στην περίπτωσή μας, στην ιστοσελίδα της ΔΡΩ δημιουργήθηκε εφαρμογή στην οποία μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να αναρτήσει επωνύμως φωτογραφίες, έγγραφα, ιδιόχειρα σημειώματα κ.ά. σε υψηλή ανάλυση, παράλληλα με την τεκμηρίωσή τους, ώστε να δημιουργηθεί ένα βασικό τεκμηριωμένο corpus από το οποίο θα μπορούσε να εκκινήσει ο σχεδιασμός της έκθεσης του Μουσείου Καπνού Αγρινίου.

Η προσπάθεια αυτή έρχεται ως φυσική συνέχεια του αυξανόμενου ενδιαφέροντος της τοπικής κοινωνίας για την ανάδειξη του –τόσο παραμελημένου-καπνικού παρελθόντος της πόλης και φιλοδοξεί να λειτουργήσει σε συνέργεια με συναφείς πρωτοβουλίες συλλογικοτήτων, φορέων και προσώπων που θεωρούν ότι έχει φτάσει η στιγμή να γίνουν επιτέλους ουσιαστικές κινήσεις για τη δημιουργία ενός μουσείου που θα αποτυπώνει την ιδιαίτερη ταυτότητα της πόλης.

Η ΔΡΩ μέσω του πληθοποριστικού έργου «Για το Μουσείο Καπνού Αγρινίου» απευθύνει κάλεσμα σε κάθε άτομο ή συλλογικότητα που διαθέτει υλικό για την καλλιέργεια, επεξεργασία, εμπορία καπνού στο Αγρίνιο να συμβάλει από τη θέση του σε αυτή την προσπάθεια, ώστε να φανεί και στην πράξη ότι η τοπική κοινωνία ενδιαφέρεται για τη δημιουργία Μουσείου Καπνού. Το έργο «Για το Μουσείο Καπνού Αγρινίου», ένα πληθοποριστικό έργο από τους πολίτες για την τοπική κοινωνία, θα επιβεβαιώσει ότι το Μουσείο Καπνού, το κατεξοχήν μουσείο που θα προβάλει το ιδιαίτερο τοπικό πολιτισμικό κεφάλαιο, αποτελεί διεκδίκηση και επιταγή των πολιτών.

Όσοι συμπολίτες μας λοιπόν έχουν παρόμοιο υλικό μπορούν να το στέλνουν μέσω της φόρμας ΕΔΩ ή στο mail mouseio@drw.gr. Απαραίτητη προϋπόθεση να αναφέρετε στο mail το ονοματεπώνυμο σας, διεύθυνση και κινητό τηλέφωνο καθώς και πληροφορίες (τεκμηρίωση) για το θέμα που απεικονίζεται στη φωτογραφία που θα στείλετε. Στην ιστοσελίδα θα αναρτάται η τεκμηρίωση του θέματος, καθώς και το ονοματεπώνυμο σας, σαν κατόχου του ψηφιακού ή και του αναλογικού αρχείου της φωτογραφίας (το τηλέφωνό σας και η διεύθυνση σας απαιτείται για την περίπτωση που απαιτηθεί επικοινωνία μαζί σας).


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

2 σκέψεις για “Κάλεσμα για το μουσείο καπνού

  • ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ

    Εξαιρετική πρωτοβουλία και στην αιχμή των σύγχρονων απόψεων για τα μουσεία πόλης. Να πω όμως, ότι το σημαντικότατο για την πόλη είναι η δημιουργία ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, (παράδειγμα το Μουσείο Πόλης του Βόλου: http://www.vmoc.gr/) εντός του οποίου η καπνική ιστορία μπορεί να αποτελεί τον αφηγηματικό πυρήνα. Ο στόχος αυτός θα ενθάρρυνε την ιστορική έρευνα για την γραφή μιας ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ αυτής της πόλης. Ο χώρος της παλαιάς Λαχαναγοράς είναι ιδανικός για τον σκοπό αυτό στο σύνολό του. Είναι κρίμα να κατακερματιστεί σε διάφορες χρήσεις και είναι αστεία η αρχική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία έδινε για Μουσείο Πόλης μια μόνο αίθουσα του κτιρίου. (Προσπαθώ να μάθω τις νέες αποφάσεις του Δ.Σ. για το θέμα αυτό). Το συγκρότημα του Καπνικού Σταθμού μπορεί να είναι ένας δικτυωμένος χώρος – συνέχεια, του Μουσείου Πόλης και με υπαίθριες εγκαταστάσεις. Επίσης ας μην ξεχνάμε και τα virtual Museums. Παράδειγμα:http://www.museotorino.it

  • Σπυριδούλα Πυρπύλη

    Ευχαριστούμε Λεωνιδα για τα καλά λόγια και συμφωνούμε ως προς την ανάγκη για μια συστηματικότερη αποτύπωση της ιστορίας της πόλης. Ως προς τη δημιουργία ή όχι αμιγώς μουσείου καπνού: η ΔΡΩ προφανώς δεν αποφασίζει αν θα προκριθεί ένα μουσείο καπνού ή ένα μουσείο πόλης του Αγρινίου ή σε ποιο κτίριο θα μπορούσε να στεγαστεί το εν λόγω μουσείο (του οποίου η έλλειψη είναι πλέον ξεκάθαρη σε πολλούς, αλλά δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμα καμία επίσημη δέσμευση γι’ αυτό). Η προσπάθεια που ξεκινά έχει ως στόχο να βοηθήσει στη συγκέντρωση του διάσπαρτου (άφθονου) υλικού, να κινητοποιήσει δυνάμεις της πόλης και να δώσει ώθηση στην ενεργοποίηση απαραίτητων διαδικασιών. Προτάσεις υπάρχουν πολλές-άλλες ανεδαφικές, άλλες ρεαλιστικές-και ίσως θα ήταν μια καλή ιδέα να οργανωθεί μια δημόσια διαβούλευση για το θέμα. Το ζητούμενο είναι το όποιο μουσείο να μπει επιτέλους στον επίσημο προγραμματισμό της πόλης και να υλοποιηθεί με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών, γιατί το ανοιχτό μουσείο ξεκινά από και καταλήγει στην κοινωνία.