Καπναποθήκες


Καπναποθήκες

Τα κτίρια των καπναποθηκών στο Αγρίνιο είναι κτίρια που έχουν ιστορική, αρχιτεκτονική και πολιτιστική αξία για την πόλη. 

Οι καπναποθήκες αποτυπώνουν όλες τις όψεις της πολύπλοκης σχέσης του καπνού με την πόλη της καπνεργασίας, τις σχέσεις εξουσίας ανάμεσα στους καπνεμπόρους, τους καπνεργάτες και τις καπνεργάτριες, τις συγκρούσεις, τη μιζέρια και εξαθλίωση, τη φυματίωση που θερίζει τους καπνεργάτες, τους έρωτες που ανθίζουν μέσα στις καπναποθήκες και το άρωμα του καπνού μιας έντονης και ταραγμένης καθημερινής ζωής. 

Οι πρώτες καπναποθήκες στο Αγρίνιο

Αφων Παπαστράτου

Το συγκρότημα στο σύνολό του αποτελείται από τρία κτίσματα. Ένα τριώροφο κεραμοσκεπές κτίριο που εκτείνεται επί της οδού Δεληγιώργη, ένα μικρότερο διώροφο που στέγαζε τις διοικητικές υπηρεσίες της εταιρείας, με εμφανή τα εκλεκτικιστικά μορφολογικά στοιχεία και με όψη επί των οδών Δ. Μακρή και Δεληγιώργη και ένα τρίτο νεότερο κτίριο κατασκευασμένο περίπου στα τέλη της δεκαετίας του 1960 με αρχές του 1970.

 

 

Αφων Παπαπέτρου

Ένα από τα σημαντικότερα δείγματα ιστορικής βιομηχανικής αρχιτεκτονικής που φτάνουν ως τις μέρες μας, ίσως το μεγαλύτερο που κατασκευάστηκε στο Αγρίνιο, είναι οι καπναποθήκες Αφων Παπαπέτρου, στη συμβολή των οδών Λ. Μαβίλη και Κ. Παλαμά, απέναντι από το κτίσμα του παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού. Η χωροθέτησή του, όπως και όλων των καπναποθηκών της πόλης, ήταν άμεσα συσχετισμένη με εκείνη του σιδηροδρόμου για λόγους διανομής.

 

 

 

Παναγόπουλου

Η καπναποθήκη Παναγοπούλου,  κτίστηκε το 1926 – 1928. Πρόκειται για ένα διώροφο, πέτρινο κτίριο. Το οικοδόμημα αυτό που είχε ανακαινισθεί και επεκταθεί είναι συνδεδεμένο με τις μνήμες των παλαιοτέρων. Όχι μόνο γιατί σ’ αυτό εργάστηκαν εκατοντάδες καπνεργάτες ,αλλά και γιατί συνδέεται με τις μνήμες της κατοχής και της αντίστασης. Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες που έγιναν από φορείς και κατοίκους, δεν επιτεύχθηκε η διατήρησή του κτιρίου με απόφαση στις 4/9/1990 στην θέση της έχει ανοικοδομηθεί πολυόροφη οικοδομή.

Ηλιού

Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στην οδό Μεσολογγίου 17, με Βαρνακιώτη. Κτίστηκε στις αρχές του αιώνα. Χαρακτηρίστηκε επίσης ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού στις 15/4/1992. Είναι διώροφο με υπερυψωμένο υπόγειο, πέτρινο, κεραμοσκεπές. Ανήκει στον Δήμο Αγρινίου πλέον αλλά δυστυχώς έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του και σήμερα έχει γκρεμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του.

ΕΟΚ

Βρίσκονται στην οδό Μακρή 18, Αγρίνιο. Χτίστηκαν το 1960. Πρόκειται για ένα επταώροφο κτήριο στο οποίο στεγάζονταν τα γραφεία του Ε.Ο.Κ. και παράλληλα υπήρχαν αποθηκευτικοί χώροι καπνού, αλλά και χώροι επεξεργασίας. Σήμερα το κτήριο ανήκει στο Υπουργείο Γεωργίας.

 

 

 

 

Καμποσιώρα

Η καπναποθήκη Καμποσιώρα αγοράστηκε και αναπαλαιώθηκε από τον ΟΤΕ. Στη συνέχεια πωλήθηκε στο ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, το οποίο το χρησιμοποιεί για τα γραφεία του, ενώ στο υπόγειο του κτηρίου υπάρχουν τεχνικές εγκαταστάσεις του ΟΤΕ.