Κέντρο λόγου και τέχνης Διέξοδος

Η “Διέξοδος” βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, πάνω σε πεζόδρομο, σε ένα διώροφο κτίσμα του 18ου αιώνα, συνολικής επιφάνειας 400 τ.μ. που ανακαινίστηκε το 1999.

Κυρίαρχος σκοπός της “Διεξόδου” είναι η λειτουργία του Ιστορικού της Μουσείου ενώ παράλληλα στους χώρους της πραγματοποιούνται διαλέξεις, εκθέσεις (ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, video art κ.λ.π.), συναυλίες και άλλες μουσικές εκδηλώσεις, σεμινάρια, παρουσιάσεις βιβλίων, λογοτεχνικές και φιλολογικές συγκεντρώσεις, κινηματογραφικές προβολές, επιστημονικά συμπόσια και ανακοινώσεις, συνεντεύξεις τύπου, επιδείξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδόσεις, εταιρικές παρουσιάσεις, επιχειρηματικές διασκέψεις, επιδείξεις προϊόντων καθώς και οποιεσδήποτε άλλες συναφείς εκδηλώσεις λόγου, τέχνης και πολιτισμού.

Στεγάζεται στο πατρογονικό σπίτι του Αρχηγού της Φρουράς της Εξόδου, Αθανασίου Ραζή-Κότσικα. Τα σπίτι κτίστηκε περί το 1760 – 1780 και σ’αυτό γεννήθηκε το 1798 ο εκλεγμένος, πάνω στην Ντάπια του Φραγκλίνου και σε ηλικία 24 χρόνων, αρχηγός των “εντοπίων δυνάμεων” στρατηγός Αθανάσιος Ραζή-Κότσικας.
Ο στρατηγός ήταν πολυμορφωμένος, με εξαιρετική ευγλωττία και διακρίνετο για την μεγάλη του γενναιοδωρία. Διέθεσε όλη του την περιουσία για τον αγώνα και έχασε τη ζωή του το βράδυ της Εξόδου.

Περί το 1900 το ιστορικό αυτό σπίτι περιήλθε σε τρίτους ιδιοκτήτες, ενώ σταδιακά μετατράπηκε σε ξενοδοχείο, οιναποθήκη, εστιατόριο, καφενείο, γαλατάδικο και στραγαλάδικο. Από το 1980, εγκαταλείφθηκε στην τύχη του και ήταν έτοιμο να καταρρεύσει.

Το 1998 ο Μεσολογγίτης δικηγόρος Νίκος Κορδόσης, διαπιστώνοντας την αδιαφορία της Πολιτείας απέναντι στο ιστορικό κτήριο, το οποίο δεν είχε χαρακτηριστεί καν διατηρητέο, ευαισθητοποιήθηκε και προ της απειλής να κατεδαφιστεί και στη θέση του να κτιστεί πολυκατοικία, το αγόρασε, το ανακαίνισε με απόλυτο σεβασμό σε όλα τα διατηρητέα στοιχεία και το παρέδωσε στην κοινωνία με την δημιουργία της “Διεξόδου”.
Έτσι πέτυχε όχι μόνο την διατήρηση του ιστορικού κτιρίου και την διεύρυνση της γνωριμίας των πολιτών με την ιστορία της πόλης αλλά και την ενθάρρυνση του κοινού για μεγαλύτερη επαφή με τις τέχνες και τα γράμματα.

Οι πληροφορίες προέρχονται από την ιστοσελίδα της Διεξόδου http://www.diexodos.com.gr

Τηλέφωνα: 26310 51260 & 6976 643610