Αρχαιολογικό Μουσείο στο Θύρρειο


Το αρχαιολογικό Μουσείο στο Θύρρειο δημιουργήθηκε το 1961 στην είσοδο του χωριού.

Το Μουσείο αυτό είναι ο μοναδικός φύλακας της ιστορίας των Ακαρνάνων.

Στον κατάλογο “Αρχείο ευρημάτων Μουσείου στο Θύρρειο” είναι καταγεγραμμένα στα τέλη του 1993 σε δύο αίθουσες: 263 Λίθινα αντικείμενα, 130 Πήλινα αντικείμενα, 55 Χάλκινα αντικείμενα μαζί με νομίσματα.

Μερικά από τα εκθέματα: Ηλιακό ωρολόγιο. Έργα γλυπτά μικρής και μεγάλης πλαστικής, ολόγλυφα και ανάγλυφα, αγγεία κυρίως ελληνιστικών χρόνων, μεταλλικά αντικείμενα ποικίλης καθημερινής χρήσης, νομίσματα. Επιτύμβιες στήλες, τεμάχια ψηφιδωτού, έργα μικροτεχνίας. (Ξεχωρίζει ένα πάνω σε φίλντισι που παρουσιάζει εργαστήριο σιδηρουργού, Λάρνακα).

Επίσης, επιτύμβιες επιγραφές αλλά και επιγραφές με επιγράμματα με καταλόγους ιερατικών θιάσων, με ψηφίσματα προξενίας ή με συνθήκες όπως αυτή η μεγάλη σημασίας

της συμμαχίας Ρωμαίων και Θύρρειου του 94 π.χ., επίσης επιγραφή της συνθήκης της Συμμαχίας Αιτωλών και Ρωμαίων του 212 π.χ.

Τα εκθέματα είναι από διάφορα μέρη της Ακαρνανίας και όχι μόνο της περιοχής του αρχαίου Θύρρειου.

Το μουσείο είναι ανοιχτό για εκδρομείς και επισκέπτες μόνο κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού με την ΛΣΤ΄ Εφορεία αρχαιοτήτων που έχει έδρα το Μεσολόγγι  τηλ. 26310-55654 και 26430-71209.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.